Тема 1. Поняття про товар і товарознавство як навчальну дисципліну
Узагальнення знань з предмета «Товарознавство непродовольчих товарів»: асортимент, класифікація, якість товарів, вимоги до якості за програмою модуля М1.
Тема 2. Товарознавча характеристика та класифікація непродовольчих товарів
Текстильні, швейні, трикотажні товари та головні убори
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, класифікація асортименту, правил догляду, розмірних показників, органолептичних методів контролю якості текстильних, швейних, трикотажних товарів та головних уборів.
Хутряні, овчинно-шубні та взуттєві товари
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, класифікація асортименту, правил догляду, розмірних показників, органолептичних методів контролю якості хутряних, овчинно-шубних та взуттєвих товарів.
Парфумерно-косметичні та галантерейні товари
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, класифікація асортименту, правил догляду, розмірних показників, органолептичних методів контролю якості парфумерно-косметичних та галантерейних товарів.
Електропобутові та посудогосподарчі товари
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, класифікація асортименту, правил експлуатації, органолептичних методів контролю якості електропобутових та посудогосподарчих товарів.
Товари побутової хімії, мінеральні добрива та засоби захисту рослин
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, класифікація асортименту, правил використання, органолептичних методів контролю якості товарів побутової хімії, мінеральних добрив та засобів захисту рослин.
Товари культурно-побутового призначення
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, класифікація асортименту, правил експлуатації, органолептичних методів контролю якості товарів культурно-побутового призначення.
Товари для фізичної культури, спорту, туризму
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, класифікація асортименту, правил експлуатації, органолептичних методів контролю якості товарів для фізичної культури, спорту, туризму.
Лісоматеріали, меблеві товари та будівельні матеріали
Засвоєння основних понять, властивостей товарів, асортименту, правил експлуатації, органолептичних методів контролю якості лісоматеріалів, меблевих товарів та будівельних матеріалів.
Тема 3. Текстильні товари
Текстильні волокна, нитки та пряжа для виробництва тканин, штучного хутра, нетканих матеріалів. Класифікація волокон натуральних, штучних та хімічних. Штучні волокна (поліамідні, поліуретанові, полівінілхлоридні, поліолефінові), їх властивості.
Класифікація пряжі: за волокнистим складом, за способом виготовлення, за способом прядіння, за оздобленням.
Способи прядіння (гребінна, кардна, апаратна) для бавовняної, шовкової, вовняної, лляної пряжі. Класифікація ниток: залежно від ступеня кручення, за розтяжністю.
Ткацькі переплетення: класифікація, асортимент, їх вплив на зовнішній вигляд, фактуру, властивості тканини.
Оздоблення тканин – заключний етап для покращення зовнішнього вигляду, що залежить від виду волокна, виду пряжі, переплетення, призначення тканини.
Правила продажу тканин. Умови зберігання текстильних товарів. Органолептичні методи визначення якості текстильних товарів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Розпізнавання бавовняних, лляних, вовняних і шовкових тканин за асортиментними ознаками (волокнистим складом, виглядом пряжі, структурою переплетення, обробкою).
Тема 4. Швейні товари
Матеріали для швейного виробництва (основні, прокладочні, підкладкові, теплозахисні, оздоблювальні, для з’єднання деталей, фурнітура та прикраси одягу). Процес розробки одягу (моделювання, конструювання, підготовка тканин до розкрою, розкрій тканин, комплектування деталей, процес пошиття, процес волого-теплової обробки, заключні обробні операції). Розміри одягу, конструктивні особливості, типи фігур. Догляд за швейними виробами. Правила продажу швейних виробів. Органолептичні методи визначення якості швейних виробів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Вивчення побудови асортименту швейних виробів (за матеріалами, призначенням, сезоном, статтю, розміром, складністю моделі, видом одягу, групою, підгрупою, конструкцією, наявності дефектів) (за зразками).
Тема 5. Трикотажні товари
Традиційні та нові види сировини трикотажного виробництва. Характеристика традиційних видів: змішана пряжа (бавовняна, віскозна, бавовняно-лавсанова, вовняно-лавсанова тощо); штучні та синтетичні нитки (віскозний шовк, ацетатний шовк тощо); високооб’ємна пряжа та нитки (вовняноподібна, нітронова, мерон, гофрон тощо). Класифікація трикотажних переплетень (кулірних, основов’язаних), їх залежність від типу і класу трикотажних машин. Властивості трикотажу.
Особливості моделювання і конструювання трикотажних виробів. Способи виробництва трикотажних виробів: (кроєні, регулярні, напіврегулярні). З’єднання деталей, волого-теплова обробка. Правила продажу трикотажних виробів. Органолептичні методи визначення якості трикотажних товарів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів. Догляд за трикотажними виробами.
Практична робота
Вивчення асортименту трикотажних виробів (за видом сировини, переплетення, оздоблення, статтю, сезоном, способом виробництва, групою, підгрупою, конструктивними особливостями, розміром, наявністю дефектів, сортом).
Тема 6. Головні убори
Статус головних уборів у моді. Традиційні і нетрадиційні способи виготовлення головних уборів з тканин (мембранний спосіб формування, центробіжне формування, гідромеханічний, гідровібраційний, гідродинамічний, гідроструминний способи формування). Конструктивні особливості, розміри головних уборів. Органолептичні методи визначення якості головних уборів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Тема 7. Хутряні товари
Загальні відомості про хутрово-хутряну сировину.
Класифікація хутрово-хутряної сировини: будова, склад, мінливість волосяного та шкірного покривів. Первинна обробка хутрово-хутряної сировини.
Класифікація хутрово-хутряного напівфабрикату. Асортимент та якість хутряних напівфабрикатів зимової та весняної групи. Шкурки морських тварин. Поняття кушнірського виробництва, значення моделювання, конструювання пошивного виробництва. Підбір хутра. Класифікація та асортимент хутряних виробів. Особливості виготовлення головних уборів. Правила продажу, догляду за хутряними виробами. Органолептичні методи визначення якості хутряних товарів. Асортимент нових товарів з хутра.
Тема 8. Овчинно-шубні товари
Загальні відомості про овчинно-шубні товари. Класифікація овчинно-шубних напівфабрикатів. Види овчинно-шубних товарів (некритих, з полімерним покриттям). Характеристика основних видів, вимоги до якості. Органолептичні методи визначення якості овчинно-шубних товарів. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Ознайомлення з новим у асортименті хутрово-хутряних і овчинно-шубних товарів, наявних у продажу в магазині.
Тема 9. Взуттєві товари
Взуттєві матеріали. Види шкіряної сировини. Класифікація та асортимент шкіряної сировини. Будова та типографія шкіри, особливості складу шкір різних тварин. Хімічний склад шкіряної сировини. Процес виробництва шкір (підготовчі операції, дублення, опоряджування, обробка лицьової поверхні). Асортимент, класифікація натуральних шкір для деталей верху та низу взуття. Штучні та синтетичні взуттєві матеріали. Моделювання та конструювання взуття. Процес виробництва взуття.
Характеристика методів кріплення деталей низу (комбіновані, хімічні, механічні).
Гумове взуття: матеріали для виробництва із полімерів. Основи виробництва гумового взуття, методи виготовлення, види, асортимент, призначення.
Валяне взуття: сировина, виробництво, маркування. Правила продажу взуття. Догляд за взуттям. Органолептичні методи визначення якості взуттєвих товарів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Визначення асортименту штучних шкір та синтетичних взуттєвих матеріалів, методів кріплення, видів обробки, призначення, надання консультації покупцям.
Тема 10. Парфумерні товари
Парфумерні товари. Характеристика сировини парфумерного виробництва: запашні натуральні речовини рослинного і тваринного походження та синтетичні; етиловий спирт, барвники тощо. Етапи виробництва парфумерних товарів. Правила продажу парфумерних товарів.
Органолептичні методи визначення якості парфумерних товарів. Асортимент нових товарів.
Тема 11. Косметичні товари
Косметичні товари: типи шкіри, сировина для виробництва (рослинні масла, жири, воски, нафтопродукти, спирти, вітаміни, настої лікувальних трав тощо). Характеристика лікувально-гігієнічних і декоративних косметичних товарів за складом сировини, властивостями, особливостями застосування, використання тощо. Вимоги до якості.
Гарантійні терміни зберігання парфумерно-косметичних товарів. Органолептичні методи визначення якості косметичних товарів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Туалетне мило: сировина, способи виробництва, пакування, маркування. Терміни реалізації. Органолептичні методи визначення якості туалетного мила. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Ознайомлення з асортиментом парфумерно-косметичних товарів та туалетного мила за складом сировини, виробництвом, призначенням.
Тема 12. Галантерейні товари
Текстильна галантерея: сировина, способи виробництва (підготовчі операції, ткацтво, обробка) стрічкоткацьких, плетених виробів, ниток, швейної галантереї, гардинно-тюлевих та мереживних виробів.
Вироби з пластичних мас і дрібновиробних матеріалів. Стисла характеристика пластмас (термопластичних, термореактивних), способи виробництва.
Виробні матеріали, ріг, кість, перламутр та ін. Способи виробництва, обробні операції.
Металева галантерея: матеріали для виготовлення, виробництво, обробка поверхні, огранювання, закріплення деталей.
Шкіряна галантерея, види сировини, способи виробництва та оздоблення.
Щіткові вироби, дзеркала: сировина, виробництво, обробка.
Правила продажу галантерейних товарів. Органолептичні методи визначення якості галантерейних товарів. Асортимент нових товарів.
Ювелірні товари: матеріали для виготовлення (метали і сплави, дорогоцінні метали та їх сплави). Поняття проби. Ювелірні камені, їх класифікація (дорогоцінні камені, напівдорогоцінні, виробні, штучні та синтетичні, інші матеріали). Особливості конструкції та виробництва ювелірних виробів.
Загальна характеристика асортименту ювелірних виробів. Вимоги до якості.
Практична робота
Ознайомлення з асортиментом галантерейних товарів та ювелірних виробів, наявних у продажу в магазині.
Тема 13. Електропобутові товари
Побутова холодильна техніка. Конструкції холодильних приладів. Компресійні холодильні агрегати, абсорбційні холодильні агрегати – принцип дії, переваги і недоліки. Термоелектричні холодильники, конструкційні особливості, характеристики різних типів. Багатокамерні холодильні прилади, конструктивні особливості. Холодильні прилади з системою примусового охолодження повітря „No frost”: схема роботи, переваги. Експлуатаційні характеристики холодильних приладів.
Побутові білизнообробні машини. Характеристика процесів, які супроводжують обробку білизни. Конструкції пральних машин типу: ПМ, ПМР, ПМН, ПМЦ, ПМА. Основні параметри пральних машин.
Машини та прилади для прасування, класифікаційна характеристика асортименту, конструкція прасок. Основні вимоги до якості приладів для прасування.
Пилосмоки. Конструкційні особливості пилосмоків для „сухого” очищення, багатофункціональних пилосмоків.
Прилади для переробки, приготування їжі та нагрівання води. Нагрівальні елементи приладів (ТЕН, НВЧ та ін.). Конструкційні особливості приладів загального призначення (електроплити), приладів для теплової обробки (сковороди, грилі, тостери та ін.), НВЧ-прилади, прилади для приготування напоїв (кавоварки та ін.), прилади для нагрівання води (електрочайники та ін.).
Прилади для переробки продуктів і приготування з них їжі. Конструкційні особливості м’ясорубок, кавомолок, міксерів та ін.
Прилади для створення мікроклімату в приміщеннях. Конструкційні особливості побутових кондиціонерів, вентиляторів, приладів для зволоження повітря тощо. Органолептичні методи визначення якості електропобутових товарів. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Ознайомлення з асортиментом наявних у продажу холодильників, пральних машин, пилосмоків, машин для обробки і механізації господарських робіт, вентиляторів. Вивчення інструкцій з експлуатації та технічних характеристик (проводиться у магазині).
Тема 14. Товари культурно-побутового призначення
Телевізори, плазмові панелі: основні принципи передачі сигналів телевізійного зображення, особливості передачі кольорового зображення, принципи і особливості супутникового телебачення. Гарантійні терміни експлуатації. Органолептичні методи визначення якості телевізорів, плазмових панелей. Асортимент нових товарів.
Фотоапарати, основні вузли і механізми. Цифрові фотоапарати – особливості, переваги, недоліки, перспективи розвитку. Поняття: двоступінчастий фотопроцес, одноступінчастий фотопроцес, фотопроцес з обертанням, діапозитив, кут поля зору, макрооб’єктив, фотооб’єктив „риб’яче око” тощо. Догляд за фотоапаратами. Органолептичні методи визначення якості фотоапаратів. Асортимент нових товарів.
Годинники: конструктивні особливості механічних, електричних, електронних кварцових годинників. Конструкція годинників: корпус, циферблат, стрілки, стрілочний механізм, зубчата передача, хід тощо. Органолептичні методи визначення якості годинників відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Комбінована радіоелектронна апаратура (планшети, ігрові приставки, радіотелефони, мобільні телефони, пейджери та ін.). Класифікація, відмінні особливості, призначення. Органолептичні методи визначення якості товарів. Асортимент нових товарів.
Умови зберігання, правила технічної безпеки, правила продажу телерадіотоварів.
Практична робота
Ознайомлення з новим в асортименті наявних у продажу товарів культурно-побутового призначення. Вивчення інструкцій з експлуатації та технічних характеристик (проводиться у магазині).
Тема 15. Посудогосподарчі товари
Скляні товари: загальні поняття та класифікація силікатів. Види скла та його властивості. Основні та допоміжні сировинні матеріали. Виробництво скляних виробів. Види декорування скляних виробів (у гарячому стані, у холодному стані, на готові вироби, хімічні способи).
Органолептичні методи визначення якості скляних виробів. Асортимент нових товарів.
Керамічні вироби. Види кераміки, склад і структура фарфору, фаянсу, майоліки, гончарних виробів. Сировинні матеріали, формування керамічних виробів у процесі їх виробництва. Види декорування. Органолептичні методи визначення якості керамічних виробів.
Металогосподарчі товари: класифікація металів і сплавів, що використовуються для виготовлення металогосподарчих товарів. Виготовлення виробів (литтям, пластичною деформацією). Види обробки металів (різанням, тиском, термічна і хіміко-термічна обробка). Оздоблення, з’єднання деталей. Органолептичні методи визначення якості металогосподарчих товарів. Асортимент нових товарів.
Посудогосподарчі товари з пластичних мас. Класифікація пластичних мас. Характеристика основних видів інтерактивних і термопластичних пластмас. Переваги і недоліки пластмас. Виробництво і обробка посудогосподарчих товарів з пластмас. Органолептичні методи визначення якості посудогосподарчих товарів з пластмас. Догляд за виробами зі скла, кераміки, металів, пластмас. Правила продажу посудогосподарчих товарів. Органолептичні методи визначення якості посудогосподарчих товарів з пластичних мас. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Розпізнавання нового в асортименті скляних, керамічних, металевих, пластмасових виробів, за видом сировини, способом виробництва, характером прикрашення, призначенням.
Тема 16. Товари для спорту, туризму, полювання та рибної ловлі
Товари для спорту і туризму. Характеристика асортименту за класифікаційними ознаками (снаряди гімнастичні та інвентар: для легкої атлетики, боксу, боротьби, тяжкої атлетики і фехтування, лижного і ковзанярського спорту, туризму і альпінізму, водного і підводного спорту, спортивних ігор, транспортні засоби, товари для рибної ловлі та полювання), матеріалами, конструктивними особливостями. Правила використання.
Товари для рибальства і мисливства. Характеристика асортименту за класифікаційною ознакою, матеріалами, конструкцією. Правила користування й особливості зберігання мисливських і рибальських товарів.
Транспортні засоби: технічні характеристики, конструктивні параметри, загальні розміри, вагові й експлуатаційні показники, швидкість, вантажопідйомність моторолерів, велосипедів, автомобілів, катерів, човнів, снігоходів. Гарантійні терміни експлуатації. Органолептичні методи визначення якості спортивних товарів. Асортимент нових товарів.
Умови зберігання, правила продажу товарів для фізичної культури, спорту, туризму, полювання та рибної ловлі.
Практична робота
Ознайомлення з асортиментом товарів для фізичної культури, спорту, туризму, рибальства, мисливства та транспортних засобів, їх зовнішніми відмінними ознаками (проводиться у магазині).
Тема 17. Музичні товари та іграшки
Музичні інструменти. Матеріали, що використовують у виробництві музичних інструментів, конструктивні особливості, технологія виробництва. Органолептичні методи визначення якості музичних інструментів.
Іграшки, призначення, сировинні матеріали, види оздоблення поверхні. Правила продажу іграшок. Органолептичні методи визначення якості іграшок.
Умови зберігання музичних товарів, іграшок.
Тема 18. Шкільно-письмові, канцелярські та офісні товари
Папір і картон, сировинні матеріали і волокнисті напівфабрикати. Схема виробництва (розмалювання, складання композиції, проклеювання, наповнення, підфарбування, відливання паперового полотна, оздоблення).
Білові товари, основні технологічні операції виробництва. Упакування, маркування. Вимоги до якості. Прилади для письма, креслення, малювання, ручки автоматичні й канцелярські, характеристика за конструкцією, матеріалами, комплексністю.
Прилади для креслення, характеристика за матеріалами, конструкціями, комплектністю. Прилади для малювання. Товарознавча характеристика фарб масляних, акварельних, гуашей, темперних фарб.
Пензлі, конструктивні частини, товарознавча характеристика. Упакування, маркування, вимоги до якості. Обчислювальна техніка, структурна схема мікрокалькуляторів.
Офісна техніка для друкування, копіювання, їх встановлення, продуктивність, особливості конструкції, призначення. Гарантійні терміни служби. Упакування, маркування, комплектність.
Умови зберігання, правила продажу шкільно-письмових, канцелярських товарів та офісної техніки.
Тема 19. Лісоматеріали
Класифікація лісоматеріалів за сировинним складом, способом виробництва. Механічні властивості деревини. Сфера застосування. Вимоги до якості.
Тема 20. Меблеві товари
Виробництво меблів. Класифікація меблів за матеріалами виготовлення. Деревина, вплив породи деревини на якість меблів, їх відмінні ознаки. Колір, блиск, текстура деревини. Матеріали з деревини: пиломатеріали, фанера, гнуто-клеєні й пропиляні деталі, плити й щити, їх види, розміри й використання.
Чорні й кольорові метали і сплави, що використовуються для виготовлення деталей у меблевому виробництві.
Пластичні маси, текстильні матеріали, штучна шкіра, стисла характеристика асортименту. Настільні й набивні матеріали, натуральні й синтетичні, їх відмінні особливості.
Оздоблювальні матеріали, що використовують при підготовці поверхні до обробки та остаточної обробки поверхні.
Технологія виробництва меблів. Конструювання меблів. Особливості виробництва корпусних меблів, м’яких, гнутих, плетених.
Упорядкування і прикрашання меблів. Органолептичні методи визначення якості меблевих товарів. Новий асортимент.
Килимові вироби.
Сировина та матеріали для виробництва килимів і килимових виробів. Способи виробництва килимів вручну й на машині: тканих, двополотних з жакардовим малюнком, нетканих килимів і килимових виробів (трикотажних, ворсопрошивних, із вклеєним ворсом). Відмінні особливості килимів ручного виготовлення порівняно з килимами машинного виробництва. Догляд за килимами під час користування ними та їх зберігання. Органолептичні методи визначення якості килимових виробів. Асортимент нових товарів.
Тема 21. Будівельні матеріали
Мінеральні в’яжучі речовини, сировина, виробництво, застосування вапна, гіпсу, цементу тощо. Листові скломатеріали: сировина, виробництво, розміри, застосування. Матеріали для стін і перегородок: властивості, класифікація за призначенням, вихідною сировиною та видами, способом виробництва, застосування. Покрівельні матеріали: сировина, виробництво, конструктивні особливості, розміри-черепиці, рубероїда, толі, пергоміна тощо.
Теплоізоляційні матеріали, сировина, виробництво, розміри, властивості пінопластів, пінополістерона, неорганічних теплоізоляційних матеріалів, фібролітових плит тощо. Способи використання.
Лицювальні і оздоблювальні матеріали: властивості, призначення, розміри плиток, шпалер, шаруватих пластиків, деревинно-стружкових плит тощо. Способи використання.
Матеріали для підлог: сировина, виробництво, розмірні показники, властивості, призначення штучного паркету, паркету щитового, дощаного, дощок для підлоги, полімерних матеріалів, керамічних плит для підлоги. Застосування.
Санітарно-технічні вироби: сировина, виробництво, розміри, призначення ванн, умивальників, водонагрівачів, раковин, мийок, унітазів, бачків тощо. Правила продажу санітарно-технічних виробів. Вимоги до якості.
Лакофарбові товари: характеристика сикативів, оліф, лаків, барвних поєднань, шпаклівок, ґрунтовок, фарб за сировиною, способом отримання, складом, видом плівкоутворювальної речовини, консистенцією, призначенням. Терміни використання. Способи використання. Правила продажу будівельних матеріалів. Органолептичні методи визначення якості будівельних матеріалів. Асортимент нових товарів.
Практична робота
Ознайомлення з новим в асортименті будівельних матеріалів та санітарно-технічного обладнання за призначенням, технологією виробництва, характерними ознаками (проводиться у магазині).
Тема 22. Товари побутової хімії
Товари побутової хімії. Клеї: характеристика сировини клеїв рослинного, тваринного, мінерального, синтетичного походження. Гарантійні терміни використання, призначення.
Жирові мила (господарське). Склад мила, технологічні операції отримання мила. Синтетичні мийні засоби (СМЗ) переваги, склад, вимоги до якості.
Органолептичні методи визначення якості синтетичних мийних засобів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Тема 23. Мінеральні добрива. Засоби захисту рослин
Класифікація мінеральних добрив за вмістом основних елементів живлення (однокомпонентні та комплексні). Склад мінеральних добрив.
Способи використання і зберігання. Гарантійні терміни користування. рекомендації з використання. Органолептичні методи визначення якості мінеральних добрив відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.
Основні хвороби та шкідники квітково-декоративних рослин (інфекційні, бактеріальні тощо). Засоби для боротьби з комахами, гризунами, хімічні речовини для захисту рослин. Групування та асортимент засобів боротьби з комахами і гризунами. Зберігання, гарантійні терміни користування. Органолептичні методи визначення якості засобів відповідно до вимог стандартів. Асортимент нових товарів.