Якість – сукупність властивостей товару, що обумовлюють його здатність задовольняти певні потреби відповідно до призначення.
Властивість – об'єктивна особливість продукції (або товару), що виявляється при її створенні, оцінці, зберіганні, споживанні (експлуатації). Показник якості – кількісне і якісне вираження властивостей продукції (товару).
Показники якості:
- одиничні – призначені для вираження простих властивостей товару;
- комплексні – призначені для вираження складних властивостей товарів. Так, зносостійкість взуття – комплексний показник, характеризується через ряд одиничних: міцність кріплення верху з підошвою, деформація взуття, гнучкість тощо;
- базові – показники, прийняті за основу;
- визначальні – показники, що мають вирішальне значення під час оцінки якості товару.
Оцінка якості – це вибір показників, визначення їх дійсного значення і зіставлення їх з базовими показниками.
Під час вибору споживчих властивостей і показників важливо вибрати такі показники, які мають вирішальне значення.
У якості базових показників прийняті регламентовані значення стандартів або інших нормативних документів (НД), а також стандартні зразки, еталони. Після зіставлення дійсних значень вимірюваного показника з базовим, встановлюються певні градації, класи, товарні сорти, марки продукції.
Градація, клас, сорт – категорія або розряд, присвоєний об'єкту в результаті співставлення дійсних і базових показників.
Стандартний товар – товар, що відповідає встановленим вимогам за всіма обраними показниками.
Нестандартний товар – товар, який не відповідає встановленим вимогам за одним чи комплексом показників, але ця невідповідність не є критичною (небезпечною).
Брак - товар з виявленими вадами (можуть бути усунуті або їх не можна виправити) за одним або комплексом показників.
Марки, номери – градації якості, що відрізняються значеннями одного або декількох визначальних показників.
Сорт (ґатунок) – градація якості товару за одним або кількома показниками. Поділ на сорти здійснюють залежно від наявності дефектів і відхилень за деякими показниками споживчих властивостей. Сорти позначають порядковими номерами – 1-й, 2-й, 3-й, іноді термінами – екстра, вищий, прима.