S5 Corporate Response - шаблон joomla Книги

logo comexpert 2

  • Реєстрація

Класифікація хутрово-хутряного напівфабрикату. Асортимент та якість напівфабрикатів зимової та весняної групи. Шкурки морських звірів

 

klacuficazij xutra

 

Хутряними напівфабрикатами називають вичинені нефарбовані (з природним забарвленням) або фарбовані шкурки хутра, хутряної сировини й морського звіра.

Напівфабрикати йдуть на виготовлення хутряних виробів або надходять на торгові підприємства, переважно у вигляді пласта або трубки.

Види хутряного напівфабрикату (хутер) різноманітні. До зимових видів відносять видру, норку, бобра річкового, ондатру, росомаху, уссурійського єнота, усі види лисиць, песця білого та блакитного, соболя, куницю, тхора, колонка, горностая, усі види зайців, білку та ін.

 

 

 

xutro 2

До весняних — байбака, ховраха, крота та ін. Розрізняють хутряний напівфабрикат за кряжами, розміром, кольором, ґатунками та групами дефектності (єдиної системи підрозділу шкурок за цими ознаками немає, оскільки для кожного виду вони індивідуальні та вказані у стандарті).

За кряжами(районами розповсюдження звіра) поділяють вичинені шкурки соболя, білки, червоної лисиці, білого песця, норки, байбака, оскільки споживчі властивості того самого виду, добутого в різних районах, відмінні.

За кольоромподіляють напівфабрикати тих видів хутра, у яких значно виражена змінність природного забарвлення волосяного покриву.

За розмірамиподіляють окремі види шкурок, у яких залежно від статі та вікової групи наявна значна різниця у розмірі. Звичайно їх поділяють на три категорії — великі, середні та дрібні.

Ґатунокхутряного напівфабрикату визначається пишністю, густотою, довжиною та м'якістю волосяного покриву (залежить від часу добуття шкурки).

Групу дефектностівстановлюють за наявністю та розміром дефектів волосяного покриву та шкірної тканини. Більшість напівфабрикатів поділяють на такі групи дефектності: нормальну (група І), малу (група II), середню (група III), велику (група IV).

До хутряного свійського напівфабрикату входять шкурки свійських тварин. До весняних видів свійського напівфабрикату відносять шкурки північного оленя (випороток — шкурки ненароджених телят, пижик — шкурки телят у віці до місяця, неблюй — шкурки телят у віці від 1 до 3 місяців); шкурки телят великої рогатої худоби (опойок хутряний, опойок-слизок хутряний); шкурки козенят. Шкурки весняного хутряного напівфабрикату поділяють за віковими групами, характером волосяного покриву, кольорами, ґатунками та групами дефектності.

До зимового хутряного напівфабрикату відносять шкурки кролів, кішок, собак. Найкращими вважаються шкурки дорослих тварин з пишним волосяним покривом. Цей напівфабрикат поділяють за забарвленням волосяного покриву, розмірами, ґатунками та групами дефектності.

До хутряного морського напівфабрикату відносять шкури морського котика та тюленя. Найбільш високі споживчі властивості у шкур морського котика у віці трьох років. Вони мають густе рівне, шовковисте пухове волосся (коричневого кольору) та грубе остьове (його іноді усувають). Верх пухового волосся звичайно фарбують у чорний колір. Шкури тюленів розрізняють за віковими групами: більок (новонароджений, волосяний покрив довгий, густий білий або жовтуватий), хохлуша (у віці 15 днів, волосяний покрив більш короткий, достатньо густий, темно-сірого кольору), сірка (у віці до 1 року, волосяний покрив короткий, рідкий, грубий, блискучий, колір сірий або ясно-сірий з темними плямами), нерпа (у віці понад рік, волосяний покрив більш різкий та грубий).

Каракулесмушковий напівфабрикат— це вичинені шкурки ягнят різних порід овець з характерним завитком.

Основними видами каракулесмушкового напівфабрикату є:

Каракульча— шкурки ембріонів каракульських овець, волосяний покрив яких блискучий, прилеглий до шкірної тканини, шовковистий, із муаровим рисунком.

Каракуль чистопорідний— чорний, сріблястий, кольоровий. Шкурки ягнят каракульських овець, забитих у віці 1-3 днів після народження, волосяний покрив яких густий, пружний, шовковистий, блискучий, з завитками різної форми та розмірів.

Каракуль метисний— шкурки ягнят-метисів, волосяний покрив грубуватий, малошовковистий, склоподібний або матовий, із завитками різної форми та розмірів.

Яхобаб— шкурки ягнят каракульських овець у віці 10-30 днів, волосяний покрив перерослий, квитки сипкі, різної форми.

Смушок— шкурки ягнят смушкових порід овець, забитих у віці до трьох днів, волосяний покрив має завитки, різні за розміром, формою, блиском.

Смушок-мерлушка— шкурки ягнят грубошерстих порід овець, забитих у віці до двох тижнів, волосяний покрив густий, з великими сипкими завитками.

Каракуль чорний чистопорідний розрізняють за розмірами (великий, середній, дрібний), ґатунками (30 ґатунків, кожний ґатунок позначають однією, двома або трьома літерами), групами дефектності (нормальна, мала, середня та велика). Каракуль метис та яхобаб поділяють на три ґатунки, смушок — на п'ять.