Перевірку якості починають із встановлення відповідності виду та типу упаковки зразка-еталону, технічного документу виробника на конкретне найменування виробу.
Органолептичні показники парфумерних рідин – це зовнішній вигляд, колір і запах.
За зовнішнім виглядом парфумерні товари повинні представляти собою однорідні прозорі рідини з кольором і запахом, властивим даному найменуванню. Як еталон для порівняння повинен використовуватися продукт, про який достовірно відомо, що він не фальсифікований.
Визначення зовнішнього вигляду і кольору. Зовнішній вигляд і колір парфумерних рідин, упакованих в прозорі флакони, визначають переглядом флаконів з рідиною, що проходить при відбитому денному світлі або світлі електричної лампи після перевертання флакона пробкою вниз два-три рази.
Зовнішній вигляд і колір парфумерних рідин, упакованих у непрозорі флакони, визначають переглядом проби в кількості близько 20-30 см в хімічному стакані на тлі аркушів білого паперу в прохідному або відбитому денному світлі або світлі електричної лампи.
Розшарування парфумерної рідини, тобто виділення маслянистої фази у вигляді осаду або суспензії, а також наявність сторонніх включень, помутніння не допускається. Однак наявність поодиноких волокон не є бракувальним фактором.
Невідповідність кольору еталонному зразку не допускається.
Визначення запаху. Запах парфумерних рідин визначають органолептичним методом з використанням смужки щільного паперу розміром 10x160 мм, змоченої приблизно на 30 мм зануренням в аналізовану рідину.
Запах перевіряється періодично протягом 15 хвилин. Невідповідність запаху еталонному зразку не допускається.
Визначення стійкості запаху. Стійкість запаху парфумерних рідин визначають при розбіжностях в оцінці якості виробу.
У випарювальну фарфорову чашку наливають 0,5-1,0 см парфумерної рідини, в якій змочують шматочок сухої вибіленої марлі розміром 5x10 см, попередньо випраній у гарячій воді без мила, виймають її пінцетом і, не викручуючи, просушують у приміщенні з температурою повітря 15-20° С.
Стійкість запаху парфумерних рідин визначають органолептично протягом дослідження і далі через кожні 10 годин.
Помутніння парфумерної рідини не допускається. Причиною помутніння може бути порушення технології виготовлення, зміна рецептури.