Основними показниками якості косметичних товарів є: корисність, відповідність призначенню, запах і колір відповідні до еталона, однорідність консистенції, відповідність затвердженим рецептурам, для рідких засобів – прозорість.
Косметичні вироби повинні відповідати наступним вимогам: їхня консистенція має бути однорідною, без сторонніх включень, поверхня – рівною, колір і запах – відповідати кольору і запаху зразка еталону, мазок декоративної косметики, нанесений на шкіру, – рівним, без крупинок, однорідного кольору або з блиском, маса одного виробу – відповідати даним зразка еталону, робота висувного механізму – рівною і вільною, без пошкодження вмісту, не допускається мимовільне випадання засобів декоративної косметики (губна помада, компактна пудра) з індивідуальної тари, температура каплепадіння – не нижче +30°С. Вироби, які мають температуру каплепадіння нижче +50°С, при використанні деформуються внаслідок розрідженої консистенції.
Під часоцінки якості помад за органолептичними показниками визначають: зовнішній вигляд – поверхня стрижня повинна бути рівною, гладкою, однорідною й рівномірно пофарбованою, без міхурів і тріщин; запах — приємний; мазок — рівний, однорідний, без крупинок.
Крем повинен мати однорідну консистенцію без крупинок, грудок і пластівців та лягати на шкіру гладким шаром. Однорідність крему визначають шляхом розтирання невеликої його кількості на гладкій скляній пластинці. Доброякісна пудра має бути ретельно подрібненою, сухою, правильно пофарбованою, щільно прилягати до шкіри, надавати їй матовий відтінок і не обсипатися пластівцями.
Зубна паста повинна бути однорідною, смак і запах – приємний. У лосьйонах, до яких входять настої, що містять трави та інші біологічно активні речовини, допускається наявність невеликого осаду, який при струшуванні зникає.
Декоративна косметика повинна мати відповідну масу. Олівці, туші, тіні, помада й жирні рум'яна не повинні легко розм'якшуватися й розповзатися при підвищенні температури.
Температура каплепадіння для тіней становить не нижче 60°С, олівця і помади — 50°С, туші — 57°С, рум'ян – 55°С.