Прилади для приготування їжі загального призначення – це електроплити і переносні електроплитки. Основною робочою частиною цих приладів є конфорки і шафи для смаження.
За матеріалом конфорок плити бувають чавунні, сталеві, керамічні, ситалові. За кількістю конфорок – від 1 до 6. Плити також поділяють за формою конфорок (круглі, прямокутні), розмірами, потужністю (від 800 до 2200 Вт) та іншими ознаками.
Слід звернути увагу на основні технічні характеристики електроплит: габарити, клас енергоспоживання, тип управління, робоча поверхня, конфорки.
Виробники урізноманітнюють та доповнюють функціональні можливості та дизайн електроплит. Конфорок може бути від 1 до 6 як основних видів, так і двоконтурних, триконтурних, Fry-top, з овальною зоною нагріву, конфорка-гриль. Електродуховка доповнюється функціями гриль, конвекція, вертел, блокування дверцят, підсвітка. Важливі для сучасної господині таймер, дисплей, висувний візок духовки, автоматика закипання, індикатори залишкового тепла, кошик для посуду.
До приладів для підігрівання і підтримання температури їжі відносять електромарміти, термостати, підігрівачі дитячого харчування. Усі вони мають малу потужність (40-75 Вт) і невисоку температуру нагрівання робочої поверхні (70-100 °С).
Марміти – металеві або керамічні підставки із вмонтованим нагрівальним елементом, призначені для підтримання певної температури їжі.
Термостати – мають те саме призначення, що й марміти. Це теплоізольовані шафи, в яких з допомогою терморегулятора підтримується температура близько 70°С.
Підігрівачі дитячого харчування призначено для підігрівання пляшок з дитячим харчуванням через проміжний теплоносій – воду. Це ємність з теплоізоляцією або подвійними стінками, між якими вмонтовано малопотужний нагрівальний елемент.
Прилади для смаження, тушкування, випікання, варіння
Асортимент товарів цієї групи включає шафи для смаження, печі-диво, вафельниці, тостери, ростери, грилі, шашличниці, фритюрниці, сковорідки, каструлі та мікрохвильові печі.
Шафи для смаження прямокутної форми, об'єм шафи 12-36 см, комплектуються набором дек і решіток. За способом нагрівання випускають шафи з радіаційним нагрівом (ТЕН з температурою нагрівання 450-6000С) і конвекційним (циркулює гаряче повітря, що нагнітається вмонтованим вентилятором).
Печі-диво призначено для випікання борошняних виробів, приготування м'ясних, рибних, овочевих страв. Нагрівальний елемент потужністю 0,5-1 кВт, розташовано в кришці або в кришці та на дні печі.
Вафельниці призначено для випікання печива або вафель. Корпус складається з двох шарнірно з'єднаних частин з рифленою поверхнею, у кожній частині яких вміщено нагрівальний елемент.
Тостери – прилади для підсмажування шматочків хліба.
Ростери – для підсмажування бутербродів. Можливий варіант конструктивного об'єднання ростера і тостера в одному приладі.
Грилі призначено для смаження птиці або м'яса на рожні, що обертається електродвигуном. За ступенем автоматизації випускають повністю автоматичні (з програмним управлінням), напівавтоматичні (з реле часу), неавтоматичні.
Шашличниці випускають як з горизонтальним, так і з вертикальним розташуванням шампурів, що обертаються електродвигуном.
Фритюрниці призначено для приготування страв у киплячому жирі. Розрізняють за ємністю (1; 2,5; 4 л), за масою, часом розігрівання олії тощо.
Електросковорідки нагадують звичайні сковорідки, але мають вищі борти і вмонтований у дно нагрівальний елемент. Розрізняють за розмірами та потужністю (0,8-1,6 кВт).
Електрокаструлі випускають двох видів: для варіння їжі при нормальному атмосферному тиску й електроскороварки для варіння їжі при температурі 1200С і тиску пари близько 2 атмосфер. Нагрівач вмонтовано у дно. Розрізняють за ємністю (від 0,6 до 4 л), потужністю (0,5-1,6 кВт) тощо.
Мікрохвильові печі призначено для приготування різних страв, швидкого розморожування продуктів. Нагрівання продуктів здійснюється за рахунок поглинання ними надвисокочастотної енергії. Для приготування їжі використовують посуд із діелектриків (скла, кераміки), окрім металевого.
Мікрохвильові печі за видами поділяють на монофункціональні (тільки надвисокочастотні); печі з грилем; печі, що поєднують можливості приготування страв з допомогою надвисокочастотної енергії, грилю і конвекційної (повітряної) обробки продуктів.
За способом управління печі бувають механічні (прості за конструкцією і з обмеженими функціональними властивостями) і сенсорні (більш універсальні, дозволяють приготувати страви складнішої рецептури), їх також поділяють за об'ємом, розмірами, сервісними функціями, марками, моделями тощо.