Перш за все до засобів для миття та чищення посуду, в якому зберігають, готують і подають на стіл їжу, висувають жорсткі вимоги безпеки: вони не повинні містити хімічних речовин, шкідливих для здоров’я людини.
Догляд за посудом після придбання:
– не викидайте упаковку до тих пір, поки весь вміст не було перевірено, або посуд на гарантії;
– уважно прочитайте інструкцію або інформацію на сайті виробника;
– щоб зняти рекламні наклейки з посуду, змочіть їх теплою водою і видаліть вручну або за допомогою пластикового предмета;
– залишки клею знімайте розчинником на основі спирту або соком з цитрусових;
– перед першим використанням промийте посуд теплою мильною водою, після чого висушіть.
Догляд за посудом під час приготування:
– білий осад від жорсткої води можна видалити, прокип’ятивши в каструлі воду з оцтом;
– щоб запобігти появі накипу – додавайте сіль в їжу тільки після закипання води в каструлі;
– полум’я газової плити має горіти всередині діаметра дна каструлі (сковороди);
– якщо в інструкції до посуду з нержавіючої сталі зазначено, що її можна мити в посудомийній машині, використовуйте режим з попереднім замочуванням;
– видаляйте потьоки і сліди «збігання» молока з зовнішньої поверхні посуду перед наступним використанням;
– не залишайте порожній посуд на вогні. Якщо так вийшло, дайте йому охолонути самостійно;
– при значному перегріванні порожнього посуду з антипригарним, керамічним, анодованим, тефлоновим та іншим покриттям, покриття може втратити свої базові властивості.
Догляд за посудомпід час миття:
– не використовуйте для чищення металеві губки, абразивні матеріали, їдкі очисники і лужні засоби, що містять хлор і аміак;
– якщо на поверхні посуду почали з’являтися подряпини, слід замінити миючий засіб на більш м’який;
– ножі з нержавіючої сталі або кераміки краще мити відразу після використання, не допускаючи засихання залишків їжі на лезі;
– щоб видалити сліди пригорілої їжі, залийте посуд гарячою мильною водою і прокип’ятіть 5-10 хвилин, після чого видаліть забруднення за допомогою губки;
– після миття будь-який посуд бажано насухо протирати;
– мити посуд рекомендується через деякий час після приготування їжі, щоб не порушилося покриття в результаті різкого перепаду температур;
– якщо інструкція про експлуатацію посуду не говорить інакше – не бажано мити в посудомийній машині: дерев’яний, олов’яний, латунний, мідний посуд, пластик, керамічні вироби, посуд з кришталю з домішками, вироби зі сталі, які піддаються іржі та корозії.